Symposium ‘De literaire canon in de vroegmoderne tijd’

Ter gelegenheid van de nieuwe boekenreeks Rijksmuseum Studies in History en de lancering van de website schrijverskabinet.nl organiseert het Rijksmuseum een symposium rond het thema literaire canonvorming in de vroegmoderne tijd. Het symposium vindt plaats op donderdag 13 oktober 2016 van 15.00-18.00 uur, in het Auditorium van het Rijksmuseum.

De canon van de literatuur, de lijst met de belangrijkste schrijvers en werken uit de Nederlandse letteren, houdt geregeld de gemoederen bezig. Lijstjeswoede en canonverkiezingen zijn van alle tijden. In de achttiende eeuw ontstaat misschien wel het meest opmerkelijke initiatief tot canonvorming uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis: het Panpoëticon Batavûm, een houten kabinet waarin de portretjes van ruim driehonderd Nederlandse dichters en dichteressen worden opgeborgen.

Als Johan Huizinga Fellow deed Lieke van Deinsen onderzoek naar deze unieke verzameling portretten. Haar bevindingen vonden hun neerslag in het eerste deel van de nieuwe reeks Rijksmuseum Studies in History. Daarnaast maakte zij met Ton van Strien (VU) en Timothy De Paepe (UA) de website schrijverskabinet.nl. Hierop wordt een computerreconstructie van het verloren kabinet gepresenteerd. Tientallen onderzoekers uit Nederland en Vlaanderen leverden bijdragen aan de website en introduceerden de schrijvers in het Panpoëticon in toegankelijke lemma’s.

Het symposium vindt plaats in het Auditorium van het Rijksmuseum, van 15u tot 17u. Na afloop wordt een borrel geserveerd. Deelname is gratis. U dient uw komst te bevestigen via dit e-mailadres. Aangezien de ruimte beperkt is verneemt het Rijksmuseum graag met hoeveel personen u komt. U kunt zich aanmelden tot 1 oktober 2016.

Pan

Programma

15.00   Inloop

15.30   Welkom door Martine Gosselink (hoofd afdeling Geschiedenis, Rijksmuseum)

15.40   Inleiding op het project door Lieke van Deinsen

16.00   ‘Vaderlandsliefde, nationale identiteit en de literaire canon’ door Lotte Jensen

16.15   ‘Hoe Pan is het Poëticon?’ door Riet Schenkeveld

16.30   Pitches door Nina Geerdink, Lia van Gemert, Inger Leemans en Ton van Strien

16.50   Aanbieden van het eerste deel Rijksmuseum Studies in History aan Menno Witteveen

17.00   Borrel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s