RKD-lezing: Amsterdamse regentenstukken

Middelkoop 2016

Elke maand biedt het RKD onderzoekers een podium om recent onderzoek aan een breder publiek te communiceren. Op donderdag 18 februari spreekt Norbert Middelkoop, conservator schilderijen, tekeningen en prenten van het Amsterdam Museum.

Naast de schuttersstukken behoren de regentenstukken tot het typisch Hollandse culturele erfgoed. In de collectie van de stad Amsterdam bevinden zich zo’n zestig van deze groepsportretten, vervaardigd tussen 1615 en 1835. Sinds kort wordt daarvan een goede selectie getoond in de Hermitage Amsterdam. Eveneens zijn deze stukken in het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum te zien. Een regentenstuk verbeeldt het goede bestuur van het afgebeelde college. Niet zonder reden wordt dat doorgaans aan de vergadertafel afgebeeld, hoewel er interessante uitzonderingen zijn.

In deze voordracht wordt stilgestaan bij het ontstaan van dit bijzondere genre. Waarom en door welke instellingen werden de eerste regentenstukken besteld en wat bepaalde het moment van een volgende opdracht? En wat gebeurde er wanneer de wanden van de regentenkamers gevuld waren? Ook komt de hiërarchie binnen het regentenstuk ter sprake; veelal zijn de namen bekend, maar wie is nu wie op het schilderij?

Toegangskaarten kosten €15,- (studenten tot 25 jaar €5,-) en zijn te bestellen via de RKD-webshop. Vrienden kunnen zich gratis aanmelden via hofstede@rkd.nl. Wilt u Vriend worden? Dit kan via de RKD-website. De lezing vindt plaats op donderdag 18 februari bij het RKD, Prins Willem Alexanderhof 5, Den Haag. Inloop vanaf 16.45 uur, lezing 17.00-18.00 uur. Na afloop van de lezing is er een borrel tot 19.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s